VIDEO Judecătorul Gabriel Mustață, candidat pentru CSM: „Legile Justiției nu pot trece fără o dezbatere publică”

Data:

Presshub publică o serie de interviuri cu magistrații care urmează să participe la votul final pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

Gabriel Mustață este judecător la Tribunalul Constanța și s-a calificat în faza finală pentru un loc în Consiliu din partea magistraților de la tribunalele de pe raza Curții de Apel Constanța.

Mustață arată că s-a înscris pentru CSM cu bună credință, că alegerile de anul acesta nu au fost atât de animate din cauza blazării sau a confortului din care unii colegi nu au vrut să iasă.

„Este costisitor să intri într-o astfel de campanie, care seamănă cu una politică cu care nu sunt de acord, de aceea am cerut în proiectul meu și implicarea CSM-ului prin intermediul unei infrastructuri puse la dispoziție de Consiliu pentru a ne prezenta proiectele”, a declarat Gabriel Mustață.

Nevoia de reformare a IJ

El este de părere că Inspecția Judiciară poate fi reformată printr-o lege organică și în urma unei analize privind punctele slabe ale actualei structuri. „Unele aspecte sunt deja criticate sau criticabile în modul de funcționare.

Mă gândesc la perpetuarea conducerii printr-un act administrativ a conducerii politice a țării, ceea ce nu ar trebui să se întâmple din punctul meu de vedere, mai sunt discuții legate de modul de repartizare a lucrărilor în cadrul Inspecției, discuții legate de modul de accedere a judecătorilor în carul IJ”, a mai declarat la interviurile Presshub judecătorul Gabriel Mustață.

Interviul integral poate fi urmărit aici

YouTube video

Magistratul mai arată că un singur candidat pentru șefia Inspecției Judiciare nu este un lucru firesc deoarece astfel dispare mediul concurențial. „Dacă oamenii de acolo nu au avut această dorință de a încerca măcar să se înscrie, nu pot s=-mi explic ce viziune au avut cei din Inspecția Judiciară să nu se înscrie”, a mai arătat Mustață.

Judecătorul susține că nu înțelege cum au fost trimise la Comisia Europeană legile justiției despre care ministerul sussține că lucrează la ele, fără a fi publicate pentru o dezbatere publică. „Nu se poate trece peste dezbaterea publică. Poate a fost trimis proiectul doar în vederea unei verificări prealabile. Ar putea fi un argument”, mai arată judecătorul.

Aprecierea subiectivă a interviurilor pentru ÎCCJ

El susține că vechimea cerută candidaților care vor să ajungă la Înalta Curte este prea mare iar concursul pentru aceste funcții este deficitar. „Principala problemă de accedere la înalta curte este aprecierea subiectivă a candidaturilor. În noile legi ar putea fi regândit acest sistem (…) Să se vadă competența unui judecător printr-o probă obiectivă ”, mai susține Gabriel Mustață.

În legătură cu pensiile magistraților care sunt mai mari decât salariile, judecătorul susține că nu știe nicio altă categorie profesională care să beneficieze de acest lucru.

„Recomandările organismelor europene spun că pensia să nu fie mai mică decât 70- 80% din salariul pe care magistratul l-a avut în timpul activității.

La noi, prin modificarea legii salarizării s-a ajuns la această situație ciudată odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Și cum în forma legii noastre, pensia se raportează la cuantumul indemnizației brute, înseamnă mai mult decât salariul net raportat la indemnizația brută. De aici este anomalia”, mai arată magistratul.

Fără asimilați în sistem

Mustață nu este de acord cu funcțiile de personal asimilat magistraților și că acestea ar trebui transformate în posturi de funcționari publici. „Cei mai mulți dintre ei aveau grad de înaltă curte și cei mai puțini aveau grad de judecătorie. Ei promovau foarte repede. Din punctul meu de vedere, această categorie nu ar trebui să existe, nu-i văd rostul. O soluție ar fi desființarea categoriei prin transformarea posturilor de funcție publică, în funcționari public”.

Pe 22 iunie vor avea loc adunările generale pentru alegerea procurorilor și judecătorilor membri ai CSM. 

Citește și:

VIDEO Judecătoarea Ancuța Blanariu, candidat pentru CSM: „Când societatea nu are control, nu mai există democrație”

VIDEO Procurorul Sorin Lia, candidat pentru CSM: „CJUE a constatat că numirea șefului Inspecției Judiciare prin ordonanță de urgență a încălcat Tratatul de aderare”

Judecătoarea Elena Costache în cursa pentru CSM: „Consider că nivelul actual de salarizare nu reflectă importanța judecătorului român”. Ea încasează 3.800 de euro pe lună

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Eveniment la Iași: ,,Universitaria” sau cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România | Ziarul de Iași

Eveniment la Iași: ,,Universitaria” sau cel mai reprezentativ consorțiu...

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă | G4Media.ro

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă...

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași,...

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...