3.000.000 de panouri fotovoltaice au primit aprobare de mediu în județul Arad

Data:

3.000.000 de panouri fotovoltaice au primit aprobare de mediu în Arad. Dintre acestea, 1.790.000 vor face parte din cel mai mare parc fotovoltaic din România.

„Parcurile fotovoltaice din județul Arad, reprezintă o categorie importantă de proiecte aprobate de APM Arad, în cursul anului trecut, conform datelor furnizate de agenția județeană.

Acestea urmează să fie dezvoltate, în următorii ani, de două companii private, pe suprafețe impresionante, de 1.065 și, respectiv, 690 de hectare.

Astfel de proiecte există în mai multe județe din țară, chiar dacă de dimensiuni mult mai mici, o dovadă că România mizează pe energia regenerabilă”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.

La Botoșani, pe 31 de hectare, va fi construit un parc eolian cu 23 de turbine. Aceste proiecte au primit acte de reglementare din partea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Citește și: Sunt prosumator din 2021. Cât am așteptat, ce am primit

Cel mai important proiect, denumit „Arad 1”, va include 1.790.000 de panouri fotovoltaice, 311 posturi de transformare  și invertoare de la 800 V la 33 kV, 9 substații de transformare și trei stații de transformare, precum și sisteme de stocare a energiei electrice.

Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic din România și conform proiectului, puterea instalată care va fi generată de sistem este de 1.065 MW, iar energia electrică obținută va fi distribuită în Sistemul Energetic Național.

Și în județul Mehedinți a fost aprobat un proiect care vizează construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafata de 1.713.135 mp teren situat în comuna Jiana. Valoarea acestei investiții este estimată la circa 80 de milioane de euro.

3.000.000 de panouri fotovoltaice

Proiectul „Construire turbine eoliene, drumuri de acces, stație de subtransformare, asigurare utilități, organizare șantier”, dezvoltat în județul Botoșani de o companie privată a primit acord de mediu de la APM Botoșani, pentru a fi amplasat în extravilanul comunei Mitoc, pe o suprafață totală de 318.033 mp. Cele 23 de turbine eoliene vor avea o putere totala de 138 Mw.

Și Buzăul va avea un parc eolian pe un teren proprietate privată a comunei Movila Banului, cu suprafața de 235 de hectare. Planurile dezvoltatorului prevăd, potrivit APM Buzău, construirea  unei Centrale Electrice Eoliene alcătuită din 10 turbine eoliene cu puterea instalată de aproximativ 66 MW, cu amenajările aferente, spații pentru echipamente tehnico-edilitare și a infrastructurii necesare amplasării și operării.

Întreaga instalație va fi racordată la reţeaua publică de energie electrică. Proiectul face parte dintr-un ansamblu de parcuri eoliene proiectate pentru judetul Buzău, care compun obiectivul energetic denumit Centrala electrica eoliana 165 MW-Buzău Vest, aprobat de CNTEE Transelectrica SA.

Parcul eolian Sfânta Elena, propus de o companie privată, pentru județul Caraș-Severin, în comunele Coronini și Moldova Nouă, pentru care a fost parcursă procedura de evaluare de mediu, de către APM Caraș-Severin, cuprinde 22 de turbine eoliene care pot atinge înălțimea maximă la vârful palei de 200 de metri și infrastructura asociată.

Citește și: Cât costă să ai o casă fără facturi (II)

3.000.000 de panouri fotovoltaice

Puterea nominală totală la nivelul parcului este de 142,4 MW, perioada de implementare propusă este de 36 de luni de la data emiterii autorizației de construire, iar valoarea estimată a proiectului este de 120 de milioane de euro.

„Un alt proiect de construire a unui parc eolian se află în procedură de emitere a autorizatiei de mediu, la APM Iasi și prevede amplasarea și instalarea a 12 turbine eoliene cu puterea totală de 72 MW, pe teritoriul administrativ al comunei Ruginoasa, pe o suprafață totală de 253.725 mp. Construcția va include și retele electrice de transport, statie de transformare, amenajare de drumuri existente, precum si construirea de noi drumuri de acces”, a detaliat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Înălțimea maximă aprobată pentru aceste turbine este de 207 metri și se estimează că centrala va livra în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 148.000 MWh/an.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related