Cum a făcut praf CCR un dosar DNA cu fonduri europene

Data:

Cum a făcut praf CCR un dosar DNA cu fonduri europene. Praful s-a ales de un dosar al DNA Iași întocmit împotriva unui fermier care obţinuse ilegal o finanţare de 1,1 milioane lei. Procurorii încercaseră să obţină măcar o condamnare cu suspendare, dar deciziile Curţii Constituţionale din 2018 şi 2022 referitoare la prescripţia răspunderii penale au determinat închiderea dosarului. Nici invocarea hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene nu i-a convins pe judecători.

Dosarul lui Iulian Bogza a fost înaintat instanţei în aprilie 2022, cu propunerea aplicării unei pedepse de doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Bogza recunoscuse că anexase unei cereri de finanţare mai multe documente falsificate ce atestau că societatea comercială pe care o conducea făcea parte dintr-o cooperativă agricolă. Cele 10 puncte acordate pentru îndeplinirea acestui criteriu au echivalat pentru fermier cu obţinerea unei finanţări nerambursabile în valoare de 1,12 milioane lei în cadrul Măsurii 1.2.1. Modernizarea exploataţiilor agricole. Faptele se petrecuseră tocmai în perioada 2012-2014, aşa că procurorii nu au insistat pe aplicarea unei pedepse cu executarea în regim de detenţie.

Citește și Primarul Botoșaniului a umplut orașul cu florile preferate ale amantei

La doar o lună de la trimiterea dosarului în instanţă, CCR a decis că în perioada 2018-2022 nu a fost aplicabil niciun motiv de întrerupere a cursului prescripţiei răspunderii penale. Decizia a echivalat practic cu înjumătăţirea termenului până la care inculpaţii puteau fi condamnaţi. În cazul lui Bogza, termenul de prescripţie de 8 ani s-a împlinit în august 2022. Ca urmare, după numeroase amânări ale pronunţării sentinţei, Tribunalul Iași a decis respingerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, întrucât însăşi vinovăţia nu mai exista. Trecuse prea mult timp de la comiterea faptelor pentru ca Bogza să mai fie considerat vinovat.

Sentinţa Tribunalului a fost contestată de procurori, aceştia invocând mai multe hotărâri ale CJUE, emise în perioada 2017-2023, care arătau că prevederile Tratatului Fondator al Uniunii Europene impune ca regulile interne ale statelor membre referitoare la prescripţia răspunderii penale să nu fie aplicate atunci când este vorba de cazuri de fraudă, corupţie şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. În plus, arătau procurorii, dificultatea anchetelor în speţe financiare prelungeşte durata acestora, ajungându-se la împlinirea termenelor reduse de prescripţie.

Citește și Nababii Primăriei Iași sunt neamuri între ei, au salarii uriașe, dosare penale și sporuri fictive – Lista completă

„Înlăturarea termenului special de prescripţie, ca urmare a Deciziei CCR, este de natură să creeze un risc sistemic de impunitate la nivel naţional şi nu doar pentru infracţiunea dedusă judecăţii, ci a tuturor infracţiunilor, cu excepţia celor imprescriptibile. Procedurile penale referitoare la infracţiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene implică anchete complexe şi greoaie, mai ales datorită faptului că organele judiciare sunt sesizate după mulţi ani de la data săvârşirii unor asemenea fapte. Durata procedurii în faţa tuturor instanţelor este de aşa natură, în acest tip de cauze, încât impunitatea nu ar constitui în România un caz excepţional, ci regula”, au arătat procurorii. Mai multe puteți citi în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„România regală, un răstimp de progres”, conferință dedicată Reginei Maria a României | Bihoreanul

„România regală, un răstimp de progres", conferință dedicată Reginei...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...