De ce nu-i iubesc românii pe ruși: mărturii din timpul ocupației sovietice (Aktual24)

Data:

De ce nu-i iubesc românii pe ruși. Perioada de început a ocupației sovietice în România rămâne până azi unul dintre capitolele cel mai puțin cercetate de către istorici.

Nu se știe, practic, nimic serios, iar românii mai trăiesc și azi din moștenirea reziduală a două tipuri de amintiri colective: cele terifiante rămase de la bunici și străbunici, pe de o parte, și cele glorioase al filmelor de propagandă comunistă, pe de alta.

Ambele încep să se estompeze însă, treptat, iar tinerele generații sunt rupte aproape complet de acest trecut.

Citește și Peste 100 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Lipsa de informații din istoriografia românească este doar parțial justificată. Timp de două generații, în perioada 1945-1989, bineînțeles că subiectul a fost tabu. Era interzis să se discute despre subiectul perioadei de ocupație sovietică, tot așa cum din manualele de istorie lipsea cu desăvârșire perioada 22 iunie 1941-23 august 1944.

De ce nu-i iubesc românii pe ruși

E mai greu de înțeles însă de ce, timp de alte aproape două generații (după decembrie 1989 până azi), istoricii români nu și-au găsit timp să se ocupe de această epocă decisivă pentru instaurarea comunismului în România.

„Zvonuri despre sfârșitul lumii“: cu ce se confruntau străbunicii noștri pe străzile Bucureștiului ocupat de ruși după 30 august 1944.

Citește și Eșec pentru Șoșoacă la mitingul din Piața Constituției: un singur tractor și nici un protestar

Cum trăiau, de fapt, românii în prima iarnă după ocuparea țării de către trupele sovietice?

Presa vremii – încă liberă până pe la mijlocul anului 1945 – și mărturiile celor care au trăit vorbesc despre un haos desăvârșit.

Scriitorul Stelian Tănase a scos din arhive, pentru a le trece în paginile excelentului volum „Zvonuri despre sfârșitul lumii. București 1944-1953“, detaliile acestei epoci teribile.

E vorba de „istoria la firul ierbii“, faptele mici, cotidiene, realitățile cu care se confrunta pe strada omul zi de zi, infinit mai grăitoare pentru viață străbunicilor noștri decât statisticile și „istoria mare“ din manualele școlare.

Crime și tâlhării

Rușii intră în București la 30 august 1944. Din acest moment, orașul e cuprins de violențe de toate felurile.

Bandele înarmate ale mafioților atacă, jefuiesc și omoară la drumul mare. La fel procedează bandele de soldați ruși, ale căror crime și tâlhării sunt la concurență cu cele ale interlopilor.

Diferența între cele două pericole este că împotriva bandiților poliția poartă o luptă pe viață și pe moarte, cu bătălii asemănătoare celor pe care le vedem prin filmele americane.

În timp ce contra rușilor nu se poate face nimic. Mai mult decât atât, presei i se interzice să scrie despre violențele comise de ruși.

După scurt timp, și polițiștilor li se pune în vedere să nu mai scrie în rapoarte că autorii atrocităților sunt soldații armatei „eliberatoare“.

Prin urmare, se recurge la un subterfugiu. Anchetatorii scriu că autorii faptelor sunt persoane „îmbrăcate în uniforme sovietice“, pentru a se putea sugera că, de fapt, ar fi vorba de bandiți români deghizați..

Mai multe aflați din publicația Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
15 COMENTARII
  1. De aceea și comisarul Alimanescu șeful brigăzii Fulger destinată și sprijinită inițial de către putere pt anihilarea bandelor de hoti și tâlhari ce terorizau țara după război a fost mazilit …În cercetările sale a descoperit că pe lângă ai noștri…si soldatul sovietic de deda la aceleași metehne…crime, tâlharii, hoții….I sa pus în vedere să o lase baltă…. acesta a refuzat… atunci Gheorghe Gheorghiu Dej prietenul lui Stalin…a avut grijă de el… să tacă pe veci…

  2. Foarte puțin. Un subiect care trebuie dezvoltat. Nu înțeleg de ce așa puțin. Parcă ar fi o știre oarecare, banală,când de fapt, trebuie făcut cunoscut de către cei care au acces la informații. Repet, mult prea puțin.

  3. Dar stiti ce au facut romanii in Transnistria, in Odesa, in satele din Campia Calmuca, cati oameni au impuscat, cate femei au violat… Dupa ce am cazut in mana lor cum credeati ca se vor purta?

    • Ia zi măi Vasiliev,că tu le știi pe toate citind din manipulările rusești.
      În fond și astăzi privind la războiul din Ucraina,ei ucrainenii se violeaza
      unii pe alții și rușii sunt niște sfinți eliberatori

      • Nu inteleg de ce sari asa. Ceea ce a afirmat omul este perfect adevarat. Este dureros sa recunoastem ca si ai nostrii au facut mizerii de genul ala, dar…. nu putem cere doar „adevarul” care ne place noua.

    • Mai Vasili Guitzov, român cu putoare de rus, pe cine crezi că duci de nas? Cine au fost invadatorii Basarabiei, Bucovinei de N și ai Ținutului Herța? Daca nu ai învățat încă, te informez eu: rușii, bai Volodea, că duhnești a vodka ieftina de ciolovec. Rușii, nu românii. Daca rușii erau alt gen de oameni, ar fi avut mai multi prieteni slavi sau ortodocși. Nimeni nu îi suporta pe rusi, poate cu excepția sârbilor (bombardați de NATO), a armenilor (singurii așa zis protectori creștini ai lor, pentru un popor înghesuit între 2 puteri islamice inamice: Turcia și Iran; a bielorușilor frați și cam atât. Restul așa zișilor prieteni ai rușilor, chinezii, nord coreenii și iranienii sunt prietenii de interes.

    • Da ,adevarat, dupa ce comandamentul armatei romance in Odessa a fost aruncat in art prin dimamita instalata in catacombs si pivnita cladiri, s- dat ordin din Bucuresti sa fie arestati ,impuscati toti cei banuiti ca at fii put colabora cu autorii. Zeci de natbati si femei au fost spinzurati de stilpii de illuminate. Fotografiile sund publicate intr-o carte ,vazuta de mine la um colectionar care a lucray la Primatial Odessa in projectile condus de mine 2012-2015. Peste 61 de rusi si Verein au fost trimis in lagerele de concentrate.Ororile, razboiului sunt utmarile ordinelor conducerilor politics si militate. It’s vine dupa fapte.

  4. Oare vom ști vreodată adevărul? – și ce au făcut ai noștri în Rusia, și ei în România? Războiul e oribil!

  5. Terifiant,de adevarat! De ce nu s-a scris despre acest adevăr după ’89? Tânără generație nu știe aproape nimic despre acest popor barbar , care a condus est- europenii spre unul dintre cele mai mari dezastre ale omenirii: comunismul utopic.

  6. Apropo de asa zisurile jafuri sovietice.
    Intre 1941-1943 superbul stat antonescian recompensa taranii care au suferit pierderi umane in familie, cu bunuri aduse din URSS.
    Cand ruscaletii sau intors, ce sa vezi au gasit la primarii listele cu bunurile confiscate si oferite romanilor.
    Astea nu sunt povesti ci lucruri adevarate existente in arhive si povestite de cei patiti.
    Ca rusii aunt mari jefuitori e binecunoscut, dar trebuie sa fim cinstiti cu noi și sa vedem cine a furat primul.

  7. EHEI.In primavara lui 43 cind rusii au început să elibereze teritoriul si-au vazut ca totul fusese ars,distrus si nu mai era nici un om viu cîțiva comandant i-a propus lui stalin ca dupa armata sa vina tractoare si in un an sa are totul pina la berlin iar toți oamenii din tarile învățătoare sa fie duși un siberia.(inclusiv din romania)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a...

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Se mai poate până pe 25 mai

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Persoanele...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...