Femeile cu meserii liberale au dreptul la concediu de risc maternal plătit. Legea USR a fost promulgată

Data:

Femeile cu meserii liberale au dreptul la concediu de risc maternal plătit, prevede o lege care a intrat în vigoare.

Astfel, femeile antreprenor sau cu meserii liberale vor putea beneficia de concediu plătit de risc maternal, dacă au încheiat contracte cu CNAS, a anunțat joi USR, care a inițiat această lege prin deputatele Oana Murariu și Oana Țoiu.

„Este important de știut că legea nu aduce beneficii unei categorii, ci corectează o inechitate care exista anterior. Femeile antreprenoare sau cu meserii liberale vor beneficia și ele la fel ca salariatele de concediul de risc maternal dacă acest risc apare în timpul sarcinii, cu singura condiție să aibă încheiat un contract facultativ cu CNAS. Este un nou pas spre firesc și normalitate pe care mă bucur enorm că reușim să îl facem ca societate”, a declarat Oana Murariu.

De această lege vor beneficia zeci de mii de femei care profesează ca avocate, medici, contabile, arhitecte, consultante fiscale, psihologe.

Citește și: De ce nu ma interesează că Rareș Bogdan s-a dus la piață cu un ceas de 30.000 de euro

Concediul de risc maternal este un drept al salariatelor însărcinate

„România este în top 10 în lume și top 3 în Uniunea Europeană la procentul de femei antreprenor. Este rezultatul spiritului de inițiativă al femeilor, dar și un procent născut din nevoia de a dezvolta ceva acolo unde nu erau locuri de muncă suficient de bine plătite sau flexibile sau nu erau deloc.

Acest efort uriaș al femeilor cu inițiativă trebuie susținut. De acum, când vor alege să fie mame vor avea dreptul la concediu de risc maternal prin asigurarea de sănătate”, a spus Oana Țoiu.

Citește și: 48.000 euro de la Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje fără impact

Concediul de risc maternal este un drept al salariatelor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.

„USR a depus un pachet de legi pentru noii părinți care include legea pentru actualizarea indemnizației, a plafonului și a stimulentului de inserție cu inflația, anual, legea pentru dreptul de a lucra cu normă parțială în al doilea an de concediu de creștere a copilului cu diminuarea proporțională a indemnizației și cea care permite ambilor părinți să folosească concomitent zilele disponibile, dublarea perioadei la care ai acces la stimulentul de 1500 de lei la primul an, nu doar primele șase luni.

Este un pachet care aduce opțiuni mai bune părinților având și un impact bugetar pozitiv, dar din păcate acestea încă rămân blocate în Parlament, fără ca Guvernul să explice de ce le frânează”, a transmis USR.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pexels.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Încă un bărbat reținut pentru trafic de droguri, după un flagrant la festivalul desfășurat la Mamaia VIDEO

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...

Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden

Klaus Iohannis se află într-o vizită de lucru la...

Restricții de trafic pe autostrăzile A1 și A10. Circulație îngreunată pe DN 22A

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...