Grefierii protestează deoarece nu au primit salariile majorate prin ordin al șefei ÎCCJ

Data:

Grefierii protestează în mai multe instanțe din țară au declanșat mai multe proteste, nemulțumiți de neplata salariilor câștigate în urma unor procese și alte drepturi, cum ar fi decontarea chiriilor.

Nemulțumirile vin și pe fondul unor zvonuri potrivit cărora „pentru Înalta Curte s-au găsit bani”.

Președinta instanței supreme, Corina Corbu, a încercat să liniștească spiritele și a transmis o scrisoare grefierilor din întreaga țară în care încearcă să explice faptul că nu este responsabilă de neplata chiriilor și salariilor majorate.

Corbu a dat în aprilie un ordon potrivit căruia salariile grefierilor și ale judecătorilor se raportează exclusiv la indicatorul numit valoarea de referință sectoriala (VRS), în valoare de 605,225 de lei, fără a mai fi aplicate grilele din Legea salarizării.

De atunci, în fiecare lună, ministerul Finanțelor a transmis ÎCCJ că nu poate plăti mai mult de 230 milioane de lei, deoarece banii nu au fost bugetați.

Șefii de Curți de Apel au împărțit banii

În aceste condiții, „suma totală de 230.000 mii lei a fost repartizată curţilor de apel în acord cu datele furnizate de către acestea, fiecare ordonator secundar de credite având atât libertatea, cât şi responsabilitatea modului de utilizare a sumelor alocate.

Alegerea unora dintre ordonatorii secundari de credite de a suspenda plata chiriilor şi a celorlalte deconturi pentru a putea achita salariile neplafonate nu a fost rezultatul unei recomandări a ÎCCJ, reprezentând opţiunea respectivelor ordonatori de credite”, se arată în scrisoarea lui Corbu.

Ea mai susține că „sunt lipsite de bază factuală chestiuni precum plata tranşelor pentru anul 2023 privind restanţele salariale la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Citește și: Grefierii din Petroșani au ieșit în stradă. Ședințele de judecată au fost suspendate

Termene de un an

Nemulțumiți sunt și avocații care se văd puși pe drumuri dar și de faptul că judecătorii au început să pună în aplicare o recomandare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind normarea muncii, lucru care conduce la prelungirea termenelor de judecată, la clienți nemulțumiți care renunță la judecată, dosare mai puține și încasări mai mici.

„Primim deja termene pentru Crăciunul viitor. Dacă lucrurile vor merge așa pe mai departe, vom începe să primim termene în 2025.

Asta se traduce într-un blocaj al rezolvării cauzelor atât de natură penală și civilă și să nu uităm că în fiecare zi se mai prescrie câte un dosar penal (raspunderea penala)”, se arată într-un mesaj transmis de echipa de avocați de la Cuculis&Asociații, însoțit de o fotografie care anunță protestul grefierilor de la Judecătoria Sector 3.

CSM vrea banii pe 2023

Atitudine a luat și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care a transmis un comunicat cu referire la salariile judecătorilor.

Astfel, Consiliul „atrage public atenția asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situației de neplată a drepturilor salariale cuvenite judecătorilor, recunoscute fie prin hotărâri judecătorești definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite”.

Consiliul reamintește că „a avizat conform bugetul instanțelor judecătorești pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost înaintat de către Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești în calitate de ordonatori de credite, iar acesta cuprinde toate drepturile salariale restante ale judecătorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...