IAȘI Birocraţie „hrănită” cu bani de la gura copiilor

Data:

În anul şcolar abia încheiat, guvernul a economisit numai cu elevii ieşeni peste 6 milioane de lei: multe produse alimentare din Programul pentru şcoli nu au mai ajuns la copii. Alocarea fondurilor a fost decisă târziu, iar atribuirea birocratică a contractelor de furnizare şi distribuţie a durat luni întregi fără să acopere întreg necesarul. Situaţia se va repeta şi anul acesta

Au rămas mai puţin de două luni până să înceapă anul şcolar şi Programul pentru şcoli – cum se numeşte fostul „Corn şi lapte” – e la coada listei de priorităţi a guvernului. Asta, deşi tot corpul profesoral, de la suplinitori la ministrul Educaţiei, ar răspunde la fel dacă ar fi întrebaţi cât de benefică este livrarea produselor alimentare mai ales acolo unde sărăcia e lucie.

Se poate spune că elevii vor începe şi anul ăsta şcoala fără să primească produse de panificaţie, lactate şi fructe. Evident, situaţia este valabilă la nivelul întregii ţări.

CITEȘTE ȘI: Curtea de Apel din Napoli a decis predarea lui Darius Vâcov în România. Dragnea l-a susținut în instanță

Mai grav este că, dacă ţinem cont că în judeţul Iaşi au rămas necheltuiţi în acest fel 6,4 milioane de lei, rezultă că guvernul a făcut o economie de zeci, poate sute de milioane de lei. Cât va câştiga Executivul anul acesta de pe urma întârzierii programului? Chiar dacă ar putea să pară o problemă elementară – calculele cu numere de ordinul zecilor de milioane se învaţă în clasele primare – echipa de miniştri de la Bucureşti e pe cale să rămână din nou repetentă.

Anul trecut, procedurile greoaie de cumpărat biscuiţi, iaurt şi mere au debutat abia pe 10 august, când a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 1007, adică în preajma rectificării bugetare. Pentru că primăriile s-au săturat să tot aştepte banii proveniţi din taxa pe valoare adăugată, toate cele 98 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ au pus sarcina asta în cârca celei de-a 99-a, adică a Consiliului Judeţean. Anul trecut, licitaţia a demarat abia pe 28 septembrie. Ofertele, atâtea câte au fost, s-au anunţat până pe 3 noiembrie, iar contractele au fost semnate pe parcursul lunii ianuarie, adică prin vacanţa de după primul semestru, titrează Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...