Indienii păcăliți să lupte pentru Rusia cer să fie aduși acasă

Data:

Indienii păcăliți să lupte pentru Rusia au cerut guvernului țării lor, prin intermediul rudelor, să-i aducă înapoi acasă, în India. Câteva zeci susțin că au fost păcăliți de agenți ruși să lupte în războiul cu Ucraina.

Panica lor s-a accentuat când rapoartele spun că unul dintre ei a fost ucis într-un atac cu rachete. Este vorba despre Hemal Ashwinbhai, din statul Gujarat, a informat ziarul indian The Hindu.

Tatăl lui Hemal a declarat pentru BBC, pe 23 februarie, că a vorbit cu fiul său cu trei zile înainte. I-a spus că a fost plasat la 20-22 km în interiorul graniței Ucrainei, scrie BBC.

Citește și: Cinci sisteme de rachete americane care au schimbat soarta războiului în Ucraina | Aktual 24

Indienii păcăliți să lupte, sub pretextul că merg la antrenament

Familiile speriate ale bărbaților rămași pe front au făcut apel la guvernul federal indian să-i aducă înapoi acasă.

Bărbații, cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, au fost inițial angajați ca „ajutoare în cadrul instituției militare din Rusia” și au fost trimiși pe câmpul de luptă sub pretextul „antrenamentului”, potrivit familiilor lor.

Unele surse sugerează că zeci de indieni s-au alăturat armatei ruse, iar informații neoficiale din Ministerul rus al Apărării a informat că numărul efectiv recrutat în ultimul an este de aproximativ 100 de persoane, scrie BBC.

Ministerul de Externe al Indiei a recunoscut „că unii cetățeni indieni s-au înrolat pentru a sprijini armata rusă”.

„Fiecare astfel de caz adus în atenția Ambasadei Indiei la Moscova a fost abordat de autoritățile ruse, iar cele aduse în atenția ministerului au fost discutate cu Ambasada Rusiei la New Delhi. Mai mulți indieni au fost deja scutiți de obligațiile din armată”, a transmis ministerul într-un comunicat.

Citește și: Transportul maritim al Rusiei, țintit de sancțiunile SUA (Aktual 24)

Păcăliții au și plătit ca să fie trimiși pe front

Ministerul de Externe a cerut, de asemenea, ca „toți cetățenii indieni să fie precauți și să stea departe de acest conflict”.

Videoclipurile unora dintre bărbați, care explică modul în care au fost păcăliți de agenți și trimiși pe câmpul de luptă, le-au șocat familiile, toate fiind sărace. Părinții și frații lor sunt fie șoferi de tuk-tuk, fie vânzători de ceai, fie vânzători de cărucioare de mână.

Victimele și familiile susțin că agenții au cerut 300.000 de rupii (3.619 dolari; 2.857 lire sterline), promițând un pașaport rusesc după câteva luni de serviciu în armată.

Agenții ar recruta oameni din India, Emiratele Arabe Unite, Nepal și Sri Lanka, cu taxe care ajung până la 1,2 milioane de rupii, potrivit BBC.

Indienii păcăliți să lupte sperau la salarii de 100.000 de rupii

BBC a vorbit cu unele dintre rudele unora dintre indienii păcăliți să lupte. Acestea spun că bărbații au fost ademeniți de promisiunea unor salarii mai mari și nu știau în ce se bagă. Identitățile bărbaților care se află încă în Rusia nu sunt dezvăluite pentru a-i proteja.

„Fiul meu în vârstă de 28 de ani a lucrat într-o companie de ambalare din Dubai. El, împreună cu trei prieteni, a văzut videoclipul unui agent care oferă locuri de muncă în Rusia cu un salariu garantat de 90.000 până la 100.000 de rupii, comparativ cu câștigurile lor actuale de 35.000 până la 40.000 rupii.

I-au plătit agentului 300.000 de rupii prin împrumuturi. Vă rog să mă ajutați să-mi aduc fiul înapoi”, a declarat tatăl său, care vinde ceai și ouă pe un cărucior de mână în statul Karnataka.

Povestea lui o oglindește pe cea a multor alte persoane din Telangana, Gujarat, Cașmir, Bengalul de Vest și Uttar Pradesh. O singură persoană a evadat cu succes din Moscova și s-a întors acasă, conform BBC.

Un bărbat din Uttar Pradesh, vorbind dintr-o locație sigură din Moscova, într-un videoclip filmat la sfârșitul lunii ianuarie, a spus că „au fost aduși aici de BabaVlog [un canal YouTube condus de un indian] și li s-a promis un salariu de 150.000 de rupii pe lună. Nu ni s-a spus că suntem recrutați într-o armată”.

Fără să vrem, am devenit soldați

Celor despre care se presupune că au fost înșelați le lipsește experiența de război.

„La Moscova, am semnat un contract în rusă și, fără să vrem, am devenit soldați trimiși să lupte în război. Am fost înșelați”, spune bărbatul, susținând că el și alți doi indieni au suferit răni de luptă.

Vă rugăm să ne scoateți din acest loc. În caz contrar, ne vor trimite pe front. Este plin de artilerie și de drone care cad peste tot. Avem zero experiență în lupta cu un război. Agenții ne-au pus în această situație”, el adaugă, scrie BBC.

Vorbind la telefon de la granița dintre Rusia și Ucraina, un bărbat din Cașmir a raportat că a fost reținut la Mariupol, în Ucraina, împreună cu un camarad indian și nouă persoane din Nepal și Cuba. El a spus că s-a rănit la picior în timpul antrenamentului.

Comandantul meu m-a tot pus să folosesc mâna dreaptă pentru a trage, apoi mâna stângă pentru a trage, trage deasupra, trage în jos”, și-a amintit el.

„Nu atinsesem niciodată o armă. Era extrem de frig și, cu pistolul în mâna stângă, am ajuns să-mi trag în picior”.

Li se promite cetățenie

Fratele unuia dintre bărbați a spus că nu știe dacă indienii sunt „în armata privată Wagner sau în armata rusă. Se află la aproximativ 40 km [24 de mile] de granița cu Ucraina. Li s-a promis cetățenia rusă în trei luni”.

Doar Shaikh Mohammed Tahir din Ahmedabad, Gujarat, a reușit să evite antrenamentul sau detașarea în zona de război. „Am lucrat într-un atelier de baterii auto de aici”, a declarat tânărul de 24 de ani. El s-a întors în India săptămâna trecută.

Problema a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce Asaduddin Owaisi, un parlamentar din orașul Hyderabad, a deschis subiectul. La 23 ianuarie, acesta a scris Ministerului Afacerilor Externe, solicitând intervenția guvernului pentru a-i aduce pe bărbați înapoi acasă, potrivit BBC.

100 de indieni recrutați într-un singur an

Mallikarjun Kharge, liderul principalului partid de opoziție din India, a afirmat că aproximativ 100 de indieni au fost „recrutați în armata rusă ca ajutoare” în ultimul an.

„În mod șocant, unii dintre ei au fost forțați să lupte alături de forțele rusești la granița dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, unii dintre aceștia au declarat că pașapoartele și documentele lor au fost confiscate, lăsându-i în impas și făcându-i incapabili să se întoarcă acasă”, a declarat el.

Când a început războiul din 2022, au existat unele rapoarte potrivit cărora câțiva indieni s-au oferit voluntari pentru a se înrola în armata ucraineană. Însă prezența indienilor de partea rusă în roluri de luptă a fost raportată pentru prima dată.

BBC a vorbit, de asemenea, cu un indian din Rusia care a luptat în apropierea graniței cu Ucraina și care nu mai face parte din armată. El a spus că din experiența sa a reieșit că armata rusă este transparentă și își împărtășește contractele online. Dar a adăugat că oamenii care nu știau limba rusă erau înșelați de agenți.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...