Libertatea: nașterile acasă, inspirate de influenceri. Statul privește

Data:

Nașterile acasă, un trend din Vest, este îmbrățișat de tot mai multe românce. În țări ca Olanda sau Belgia, care își încurajează gravidele să nască acasă, serviciile medicale sunt pregătite să intervină în orice moment.

În România însă, femeile se supun unor riscuri enorme când aleg să nu meargă în maternități, avertizează medicii. În lipsa unor informații oficiale din partea autorităților, educarea și pregătirea celor care vor să nască acasă sunt făcute prin grupuri ascunse de Facebook și influenceri în domeniu. 

În luna mai, anul acesta, o femeie din județul Neamț a murit după ce a născut acasă, asistată de o presupusă moașă găsită online. Gravida avea complicații de sănătate. 

„O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile”, spunea ministrul sănătății, Alexandru Rafila, după moartea femeii din Neamț. Nașterile la domiciliu sunt legale și chiar recomandate în mai multe țări din Europa. Acolo există un protocol bine pus la punct și asistență medicală pregătită să intervină, în caz de urgență. 

Citește și Două salarii, o indemnizație și o pensie, pentru o singură persoană. De la stat

Deși în România este ilegal pentru personalul medical să asiste o naștere programată la domiciliu, nu este ilegal ca o gravidă să aleagă să nască acasă. Și tot mai multe o fac, avertizează specialiștii, în ciuda riscurilor. 

Și pentru că autoritățile române nu comunică cu gravidele care aleg totuși nașterea la domiciliu, acest vid de informații este umplut de grupuri ascunse de Facebook și influenceri din domeniu. 

Reporterul Libertatea a identificat, în primul episod din serie, influenceri de pe Facebook care „pregătesc” gravidele să nască acasă, asistate uneori de moașe, de doule sau doar de tatăl copilului. 

Una dintre cele mai puternice voci din acest domeniu este Ditta Depner, creatoarea brandului „Renașterea”. Pentru 1.950 de lei, preț promoțional de la 3.000 de lei, Ditta Depner le învață pe gravidele din România cum să nască la domiciliu.

Le oferă 20 de ore înregistrate cu sfaturi și informații despre „puterea Zeiței Creatoare”. Și-a construit afacerea sub brandul „Renașterea”. Depner, cu peste 30.000 de urmăritori pe Facebook, este terapeut holistic de traume pre- și postnatale, după cum se prezintă pe site-ul afacerii sale.

Mai multe puteți citi în Libertatea.

Sursa foto – mamisicopilul.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursa electorală: „AUR este cea mai mare otravă”

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursă....