Proteste la Budapesta împotriva sistemului Orban. Pierde premierul maghiar controlul?

Data:

Proteste la Budapesta. Viktor Orban nu reuşeşte să gestioneze scandalul graţierii unui bărbat care a ajutat la escamotarea abuzării unui copil. Dar, trăgând linie, publicul revoltat nu pare să poată periclita sistemul premierului.

Premierul ungar Viktor Orban susţine în fiecare an la unele date prestabilite discursuri aşteptate cu mare nerăbdare de susţinătorii săi. Unul din aceste discursuri are loc în februarie, când şeful guvernului prezintă bilanţul anului trecut şi obiectivele politice din noul sezon.

În cele mai multe cazuri, Orban foloseşte un ton triumfalist, trecând în revistă succesele trecute şi anunţând războinic noi ofensive.

Dar anul acesta este diferit. Discursul lui Orban, aşteptat de câteva zile, a fost umbrit de aşa-numitul scandal al abuzării. Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat pe 10.02.2024 din pricina graţierii unui bărbat care a ajutat la muşamalizarea abuzării a cel puţin un copil.

Din pricina acestei demisii, Orban şi-a început sâmbăta trecută discursul cu propoziţia: „Anul 2024 nici nu putea să înceapă mai rău”.

Întregul discurs a părut neinspirat şi nestructurat iar oratorul a făcut impresia unui om obosit. A fost unul din cele mai slabe discursuri susţinute de Orban de când şi-a început mandatele de premier, în 2010. Aceasta nu a fost doar expresia faptului că scandalul în cauză l-a afectat pe premier în ultimele săptămâni, dar arată şi că, în general, sistemul său se află într-o perioadă de stagnare.

Citește și: Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. PSD și PNL s-au înțeles pe strategia electorală

Proteste la Budapesta împotriva sistemului Orban. Despre ce este vorba?

Scandalul abuzării, care a revoltat opinia publică, nu a provocat doar demisia preşedintei Katalin Novak, o veche tovarăşă de drum a lui Orban.

Concomitent cu ea s-a retras din viaţa politică şi fosta ministră a Justiţiei, Judit Varga, care fusese recent desemnată candidat de vârf al formaţiunii lui Orban, Fidesz, la alegerile europarlamentare din acest an.

Iată ce a provocat scandalul: un bărbat, Endre K., graţiat anul trecut, fusese condamnat fiindcă l-a ajutat pe şeful său, directorul unui cămin pentru copii orfani, să muşamalizeze cel puţin un caz de abuzare sexuală gravă, sistematică, a unui copil.

Opinia publică a aflat întâmplător de această graţiere, semnată de şefa statului, la începutul acestui an, din pricina unui apel în justiţie, făcut între timp de cel graţiat.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico a fost...

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate. Reacția Rusiei

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate....

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la Casa Albă | Curierul Național

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la...