Summitul armoniei europene

Data:

Summitul armoniei europene: liderii celor 27 de state UE au discutat despre suplimentarea sprijinului financiar pentru Ucraina. Pentru prima dată au adus în discuție și o ”încetare durabilă a focului” în Orientul Mijlociu.

Summiturile de la Bruxelles durează adesea toată noaptea. De cele mai multe ori se întâmplă așa pentru că statele membre ale Uniunii Europene nu ajung ușor la unanimitate. Uneori din cauza unei singure țări. Consiliul European, la care sunt prezenți 27 de șefi de stat și de guvern, are nevoie de consens pentru deciziile sale. În multe cazuri, negocierile pot fi dure.

Altfel au stat lucrurile la acest summit ordinar de primăvară. Agenda a fost neobișnuit de rapid parcursă și rezolvată, într-o armonie aproape neobișnuită. În conferința de presă, cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre o întâlnire ”constructivă” cu omologii săi.

Ajutor pentru Ucraina ”cât timp și cât de intens” este nevoie

Punctul central al agendei summitului european a fost continuarea sprijinului UE pentru Ucraina. În declarația comună, șefii de stat și de guvern au repetat că sunt dispuși să sprijine Ucraina cât timp va fi necesar. Ceea ce este nou în mesajul transmis de data aceasta este că vor să o facă și ”cât de intens este necesar”, cum a subliniat și președintele francez Emmanuel Macron la finalul Consiliului European.

Citește și: Consultații și analize medicale gratuite pentru persoane din comunitățile de romi

Ucraina, au menționat cei 27, are nevoie de sisteme de apărare aeriană, muniție și proiectile. Într-o intervenție video în direct, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit europenilor, dar a numit folosirea artileriei pe front ”rușinoasă pentru Europa”, deoarece ar putea face mai mult. Ce înseamnă acest mai mult a fost una dintre discuțiile purtate de șefii de stat și de guvern.

În viitor, profiturile produse de activele statului rus înghețate în UE vor servi ca o nouă sursă de venit pentru finanțarea nevoilor militare ale Kievului. O propunere în acest sens a venit din partea Comisiei Europene, liderii prezenți la summit au îmbrățișat-o iar executivul comunitar va trebui să formuleze instrumentele pentru a o pune în practică. Comisia estimează că suma astfel recalculată s-ar putea ridica la trei miliarde de euro pe an, din care 90 la sută vor merge în investiții militare. Moscova a avertizat că va lua măsuri legale în acest caz.

Fără datorii comune pentru achizițiile de arme

UE nu a putut să-și țină promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de piese de muniție într-un an. Praga a anunțat, între timp, că lucrează pentru a furniza Ucrainei până la un milion de obuze de artilerie, un proiect salutat de partenerii europeni ai Cehiei.

Continuarea în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Geert Vanden Wijngaert/dpa/picture alliance)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

China – Rusia, o nouă axă revizionistă? | Revista22

China - Rusia, o nouă axă revizionistă? Washingtonul a...

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile internaționale

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile...

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul ilegal din Ucraina | Aktual24

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul...

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. De ce este Skynex o armă precisă | Aktual24

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. Kievul...