Zeci de ieșeni „ascultă” vocea pământului cu detectoare de metale. „Am găsit un colier vechi de 3000 de ani”

Data:

Zeci de ieşeni dezgroapă istoria la propriu. Sunt deţinătorii detectoarelor de metale din Iaşi, care au scos la suprafaţă artefacte nepreţuite şi fascinante: de la nasturi de argint realizaţi manual, monede romane şi medievale până la un colier germanic din bronz, cu o vechime de aproape 3.000 de ani, descoperit în comuna Miroslava şi care acum face înconjurul lumii. Însă cei care cutreieră în lung şi-n lat dealurile şi pădurile din Iaşi şi din ţară înarmaţi cu detectoare de metale spun că nu este despre comori şi descoperiri: este mai degrabă un hobby care îi ajută să se conecteze cu natura şi să petreacă timpul în aer liber. Iar dacă pot contribui la păstrarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural, cu atât mai bine. Am discutat cu cei mai pasionaţi din Iaşi. Experienţele acestora sunt captivante.

„Dacă îţi cumperi un detector de metale cu ideea de a te îmbogăţi, vă spun din start că este greşit. Ideea este de a ieşi în natură, de a te relaxa, un alt mod de a socializa, este despre adrenalina aceea când găseşti ceva şi nu ştii ce este. Despre asta este vorba”, spune ieşeanul Marius Panţiru, membru în Asociaţia „IAŞI Detectează”, înfiinţată în urmă cu aproape patru ani.

Citește și: Dacian Cioloș: După tot ce au făcut la Voluntari, după toate dovezile că politicul e implicat și cei de la PSD au știut și acoperit ororile, nu poți să-i pui tot pe ei să-i controleze

Cezar Cioran, preşedintele Asociaţiei „IAŞI Detectează”, profesor în Iaşi: „Ieşim cam o dată pe săptămână, zilnic ne-ar fi imposibil pentru că lucrăm. Este mai mult un hobby, pentru relaxare, suntem 27 de membri, oameni care provin din toate domeniile de activitate, medici, antreprenori, profesori, agricultori şi lista poate continua. Ne întâlnim, ne relaxăm, socializăm, admirăm peisaje. Dar am avut şi noroc, bineînţeles, astfel că ultima dată, în urmă cu câţiva ani, am descoperit alături de fiul meu mai multe artefacte pe care le-am predat la Palatul Culturii Iaşi. Am găsit, printre altele, un colier germanic din bronz vechi de 3.000 de ani descoperit aproape de Miroslava, care face parte din patrimoniul naţional, topoare din bronz la fel de vechi şi un inel din bronz datând de câteva sute de ani. Unul dintre obiectivele noastre este să păstrăm vie memoria celor care au luptat pentru România. Suntem pasionaţi de istorie, de Primul şi al Doilea Război Mondial. Avem un monument făcut în cinstea eroilor în Miroslava, încă unul în satul Găureni, iar alte două monumente sunt în Bosia.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF...

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează | Monitorul de Botoșani

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează asupra faptului...