5 amenințări pentru sănătatea gurii tale. Obiceiuri nocive care duc la probleme dentare

Data:

5 amenințări pentru sănătatea gurii tale. Obiceiuri aparent banale, precum rosul unghiilor sau consumul băuturilor carbogazoase, pot predispune la numeroase probleme de sănătate orală. De asemenea, fumatul, periajul incorect al dinților și neglijarea controalelor stomatologice reprezintă alte amenințări importante pentru sănătatea dinților și a gingiilor.

Conștientizarea și evitarea obiceiurilor nocive sunt esențiale pentru menținerea sănătății orale.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include renunțarea la fumat, reducerea consumului de zahăr și o igienă orală riguroasă, poate să ofere un zâmbet sănătos pentru mulți ani. În plus, controalele regulate la stomatolog completează eforturile individuale în menținerea sănătății orale pe termen lung.

Fumatul

Fumatul, în afară de riscurile binecunoscute pentru sănătatea pulmonară, reprezintă o amenințare pentru sănătatea orală. Substanțele chimice toxice din țigarete pot deteriora smalțul dinților și pot predispune dinții la decolorare.

În plus, substanțele chimice din tutun favorizează dezvoltarea bolii parodontale. În general, persoanelor fumătoare li se recomandă controlul într-o clinică de stomatologie la intervale mai scurte de timp, de 3-6 luni, tocmai din cauza riscurilor la care se expun prin fumat.

Periajul incorect al dinților

Periajul dentar, deși pare simplu, ascunde capcane care pot afecta sănătatea gingiilor și a dinților. O tehnică inadecvată sau un periaj neglijent permit acumularea plăcii bacteriene și a tartrului, ce vor conduce la inflamații gingivale și probleme ale smalțului.

Citește și: 5 lucruri de care ai nevoie pentru a te bucura de un somn liniștit

Neglijarea controalelor stomatologice

Teama de a vizita stomatologul sau lipsa de interes cu privire la sănătatea orală reprezintă a doua cea mai importantă cauză a bolilor orale, după neglijarea igienei orale.

Efectuate la timp, controalele stomatologice permit identificarea precoce a potențialelor probleme dentare, oferind posibilitatea intervenției prompte, pentru a preveni astfel evoluția către afecțiuni mai grave.

De exemplu, chiar și în cazurile grave, precum cel al bolii parodontale, un tratament parodontoza aplicat în fazele incipiente ale afecțiunii poate reduce complicațiile asociate.

Evitarea tratamentului stomatologic, din cauza lipsei informațiilor cu privire la cat costa un implant dentar sau un alt tip de tratament sau din cauza fobiei de stomatolog poate reprezenta o amenințare nu doar pentru sănătatea orală, ci și pentru sănătatea generală.

Mestecatul obiectelor dure

Obiceiurile aparent inofensive, cum ar fi mestecarea pixurilor sau a unghiilor, pot duce la fisuri și crăpături în smalțul dentar, în timp ce mestecatul excesiv al gumelor cu conținut de zahăr poate agrava problemele dentare existente.

Consumul de zahăr

Zahărul alimentează bacteriile din cavitatea bucală, contribuind la formarea plăcii bacteriene și la apariția cariilor dentare. Acidul rezultat din descompunerea zahărului atacă smalțul dinților și declanșează astfel procesul cariogenic.

Alimentele și băuturile bogate în zahăr, precum băuturile carbogazoase, dulciurile și produsele de patiserie, pot deveni obiceiuri alimentare nocive, sporind riscul de obezitate și diabet, care au, la rândul lor, impact asupra sănătății orale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gata cu acele pentru injecții. Plasturii speciali ar putea înlocui vaccinarea clasică

Gata cu acele pentru injecții. Un plasture de imunizare...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...