A cincea fabrică de medicamente din judeţul Iaşi, investiția unui om de afaceri de peste Prut

Data:

A cincea fabrică de medicamente din judeţul Iaşi. Au apărut primele imagini cu investiția din comuna Tomeşti.

Omul de afaceri Ceslav Ciuhrii (FOTO JOS) din Republica Moldova, fiul academicianului Mircea Ciuhrii, cunoscut pentru realizarea de medicamente din ţesut de insecte, a decis să extindă facilităţile de producţie în localitatea ieşeană. Aici va produce sub brandul Newtone Laboratories.

Iaşul se consolidează în industria farmaceutică

În prezent, producţia locală de medicamente din judeţul Iaşi se bazează pe patru companii.

Este vorba de două foarte mari – Antibiotice SA şi Fiterman Pharma SRL – şi alte două la distanţă mare ca cifră de afacei – Ircon SRL şi Hyperion SA.

Citește și: Incredibilul drum al inimii Reginei Maria. Unde ar trebui să se afle de fapt

Este a cincea fabrică de medicamente din judeţ

Ultima a fost preluată în urmă cu 5 ani de producătorul de medicamente Rompharm Company, cu acţionari străini: Venelin Stoyanov Georgiev şi Aida Georgiev, din Bulgaria.

Hala de producţie Newtone Laboratories din Tomeşti a fost construită de la zero.

Clădirea se desfăşoară pe o suprafaţă de 11.000 mp, pe un teren de aproximativ 4 hectare, achiziţionat în urmă cu câţiva ani.

Citește și: Peste 75.000 de semnături pentru Legea „Fără păcănele” inițiată de USR (presshub.ro)

Autorizaţia pentru a cincea fabrică de medicamente, obținută în 2021

Compania din industria farmaceutică a obţinut autorizaţia de construire în februarie 2021.

Pe site-urile firmelor responsabile de execuţia lucrărilor, consultate de „Ziarul de Iaşi”, au fost publicate recent câteva fotografii.

Compania este recunoscută pentru elaborarea substanţei active a unui prepart pentru tratarea adenomului de prostată (supozitoare).

Firma produce şi comercializează şi suplimentele alimentare, un produs topic şi produse de îngrijire a părului (şampoane, balsamuri şi loţiuni).

Când reprezentanţi ai companiei au confirmat în urmă cu doi ani pentru profit.ro, intenţia de a construi o unitate de producţie în judeţul Iaşi, publicaţia arăta că fabrica va avea o capacitate de producţie de 24.000 de fiole de 1 şi 2 ml pe oră, în maximum 10 serii pe lună.

Afaceri totale de aproximativ 708 mil. lei

Anul trecut, cei patru producători din judeţul Iaşi care au ca domeniu de activitate fabricarea preparatelor farmaceutice (CAEN 2120), respectiv fabricarea produselor farmaceutice de bază (CAEN 2110), au realizat afaceri totale de aproximativ 708 mil. lei.

Este vorba despre o creştere cu 22% faţă de anul 2021 (579 mil. lei), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), comparate de „Ziarul de Iaşi”.

Cu excepţia Hyperion SA, care a fost pe pierderi atât anul trecut, cât şi în 2021, celelalte companii locale au realizat un profit net de 84,7 mil. lei în 2022.

Suma este dublă comparativ cu un an înainte, când profitul net a fost de circa 40 mil. lei, după cum reiese din situaţiile financiare depuse la MFP.

Aproximativ 1.600 de oameni lucrau la aceşti producători locali la sfârşitul anului 2022.

Marii producători de medicamente din judeţul Iași

Cei mai mari producători de medicamente din judeţul Iaşi sunt Antibiotice, firmă cu capital de stat, cu o cifră de afaceri de 483,7 mil. lei în 2022, şi Fiterman Pharma, cu afaceri de 213,2 mil. lei în acelaşi an

Ircon, firma cunoscutului medic ieşean Christache Zanoschi a realizat o cifră de afaceri de 9,4 mil. lei anul trecut, iar Hyperion SA a avut afaceri de 1,9 mil. lei.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related