Rezultate alegerile europarlamentare: popularii europeni sunt pe primul loc, dar extremiștii și-au extins influența | Revista22

Data:

spot_img

Rezultate alegerile europarlamentare. Alegerile europarlamentare: popularii europeni sunt pe primul loc, dar extremiștii și-au extins influența. Aceștia din urmă aflându-se în fruntea clasamentului în Franța și Austria.

Succesul extremei dreapta din Franța la alegerile europarlamentare (34%) a dus la dizolvarea Adunării Naționale de către președintele Emmanuel Macron, a cărui coaliție a obținut doar 14,6%.

Citește și: Premieră în politica românească. Independentul Nicu Ștefănuță intră în Parlamentul European

„Dizolv Adunarea Națională în această seară”, a anunțat Emmanuel Macron duminică, după primele rezultate la alegerile europarlamentare.

Francezii au dat un „verdict fără apel”

„Este o decizie serioasă și cu greutate, dar mai presus de toate este un act de încredere”, a declarat președintele Macron, adăugând că „Franța are nevoie de o majoritate clară, cu calm și armonie”.

Asta după ce, de la înălțimea celor 34% din voturi, Jordan Bardella, președintele Rassemblement National, a declarat că francezii au dat un „verdict fără apel” și au cerut alegeri naționale generale. 

Primul tur al alegerilor din Franța a fost stabilit pentru 30 iunie, iar cel de-al doilea, la 7 iulie.

Marine Le Pen tocmai a salutat decizia președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate, pe care le vede ca un nou test pentru prezidențiale, la care se pregătește să candideze pentru a patra oară.

Citește și: Cătălin Drulă va convoca alegeri pentru funcția de președinte al USR: “Avem oameni şi lideri puternici / Mă gândesc, spre exemplu, la Dominic Fritz”

Votul în cele 27 de state ale Uniunii Europene s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, duminică votând alegătorii din 21 de țări.

În Țările de Jos, Irlanda, Slovacia, Cehia, Letonia și Malta, alegerile s-au desfășurat joi, vineri și sâmbătă, dar numărarea voturilor a avut loc duminică seara, simultan în toate cele 27 de state membre.

Sunt cel puțin trei provocări majore în fața Uniunii Europene:

  • războiul pornit de Rusia la granițele sale,
  • valul de imigranți și competiția dintre SUA și China, o rivalitate industrială în creștere.
  • îngrijorările privind costurile tranziției ecologice, suprapuse costului vieții de zi cu zi.

Continuarea în Revista22


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: revista22.ro)

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lituania pregătește planuri de evacuare în cazul unui conflict armat

Autoritățile din Lituania își pregătesc planurile pentru evacuări în...

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației. Considerat un regim...

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden. Constantin Dan Cazacu...