Construcția de locuințe, în declin consistent. Care sunt cauzele

Data:

Construcția de locuințe este aproape de prăbușire, potrivit datelor statistice de la începutul anului. Acesta pare să fie doar începul declinului industriei construcțiilor din România, iar cauzele sunt multiple.

Deși sectorul construcțiilor a fost deosebit de dinamic în ultimul an datorită lucrărilor inginerești de la infrastructura de transport, care au accelerat pe baza fondurilor europene și naționale, activitatea în celelalte subsectoare s-a prăbușit pur și simplu.

Construcția de locuințe în scădere

De exemplu, construcțiile rezidențiale sunt într-un declin constant în ultimele 14 luni. Iar tendința scăzătoare va continua, numărul de autorizații de construire scăzând și în primele două luni din an, -5,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Mai puține autorizații, mai puține construcții de clădiri rezidențiale în viitor: la nivel național, în primele două ale anului s-au acordat doar 4.385 de autorizații de construire.

Ianuarie este o lună în care de regulă volumul lucrărilor de construcții se contractă, însă în prima lună din acest an, scăderea la clădirile rezidențiale a fost aproape la jumătate față de lună anterioară: -47%.

Citește și Cum ar putea schimba inteligența artificială modul în care gândesc analiștii din sistemul american de securitate

Care sunt cauzele

Motivele care stau la baza cererii scăzute de locuințe noi constau în majorarea puternică a dobânzilor bancare și scumpirea materialelor de construcții după criza energetică de după invadarea Ucrainei de către trupele rusești.

Dacă după vârful atins în vara anului 2022, prețurile materialelor au dat semne de scădere pe fondul ieftinirii energiei, începutul anului 2024 a reprezentat un impuls puternic, prețurile crescând cu peste 31% față de anul de referință 2021.

Scăderi se observă și la clădirile nerezidențiale, deși pe o tendință mai atenuată:

în februarie 2024, la o scădere a numărului de autorizații de doar 0,6% față de aceeași perioadă de anul trecut, suprafața utilă totală a clădirilor s-a redus cu peste 20%, comparativ cu februarie 2023.

Continuarea în Cursdeguvernare.ro!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zilele Orașului Botoșani, festival electoral. Vor fi organizate la începutul campaniei pentru alegerile locale

Zilele Orașului Botoșani, festival electoral. Primarul municipiului, Cosmin Andrei,...

Un clujean s-a trezit cu un credit pe care nu l-a făcut

Un clujean s-a trezit cu un credit pe care...

Guvernul a eliberat din funcţie 14 prefecţi şi 11 subprefecţi. Cine sunt înlocuitorii lor

Guvernul a eliberat din funcţie 14 prefecţi şi 11...

Un bărbat din Sibiu a murit de rujeolă. S-a tratat acasă

Un bărbat din Sibiu a murit de rujeolă. Direcţia...