Directorul și contabilul unui liceu ieșean au plătit lucrări neefectuate unei firme de construcţii şi au reuşit să scape nepedepsiți

Data:

Au plătit lucrări neefectuate unei firme de construcţii şi au reuşit să scape de pedeapsă: Decât să „piardă” banii înapoindu-i bugetului național, un liceu din județ a preferat să-i piardă într-adevăr, plătind lucrări neefectuate.
O bună parte din bani s-a achitat pe când șantierul nici măcar nu fusese deschis. Situația a făcut obiectul unei anchete a DNA, dar nimeni nu va fi pedepsit.
Între timp, răspunderea penală pentru faptele comise s-a prescris. Societatea care a încasat banii a dat faliment, așa că probabilitatea de a putea fi recuperați este minimă.

Pe parcursul anului 2007, prin trei hotărâri de guvern succesive, Grupul Școlar „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei a beneficiat în total de 4,53 milioane lei pentru lucrări de reabilitare a sediului. Licitația organizată pentru acestea a fost câștigată de Nova Construct SA, care s-a angajat să efectueze lucrările contra sumei de 13,5 milioane lei. Contractul a fost semnat pe 20 decembrie, când a fost dat și ordinul de începere a lucrărilor. De aici a pornit și lungul șir de nereguli.

Chiar a doua zi, pe 21 decembrie, Nova Construct a emis prima factură, în valoare de 1,09 milioane lei, reprezentând lucrări de construcții.

Liceul a acceptat factura, care a fost achitată rapid

Era absurd ca în decurs de doar 24 de ore să se efectueze lucrări atât de importante, dar totuși liceul a acceptat factura, care a fost achitată rapid.

Ulterior, reprezentanții unității școlare aveau să explice că era vorba de un avans pentru achiziționarea de materiale.

Școala putea acorda însă un avans de cel mult 15% din valoarea prognozată a lucrărilor pentru anul respectiv și urmând o procedură specifică, ceea ce nu se întâmplase.

De fapt, cum aveau să recunoască în cele din urmă responsabilii, ei se temuseră ca banii să nu fie „pierduți”.

Conform legii, fondurile bugetare neconsumate până la sfârșitul anului fiscal sunt returnate bugetului național și trebuie cerute din nou, printr-o procedură destul de greoaie.

Însă 21 decembrie era ultima zi din an în care se mai puteau face plăți. Pentru a nu fi pusă în situația de a returna banii abia primiți și a fi nevoită să-i ceară din nou, conducerea școlii a preferat să-i vireze către Nova Construct pentru lucrări inexistente.

Au plătit lucrări neefectuate

După prima factură au urmat altele, menționând lucrări la căminul elevilor, șarpantă ori structură, parte din ele nefiind însă puse în operă. Neregulile au fost descoperite în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi în 2012. Inspectorii au remarcat atunci că se făcuseră plăți neacoperite de realitate în valoare totală de 1,95 milioane lei.

Constatările Curții de Conturi au fost confirmate de o anchetă a DNA.

În 2016, procurorii au înaintat Tribunalului rechizitoriul prin care au fost puse sub acuzare pentru fapte de corupție directorul unității școlare, Gabriela Dobrea, contabilul șef Melania Botez, dirigintele de șantier Georgeta Cataramă și administratorul Nova Construct, Maria Gabor.

Falimentul firmei de construcții, care a lăsat practic șantierul deschis, le agrava situația.

„Apărarea inculpatelor conform căreia nu puteau avea la momentul întocmirii, confirmării și semnării actelor reprezentarea faptului că firma va intra în faliment, nu poate fi reținută, în condițiile în care dispozițiile legale încălcate în exercitarea atribuțiilor specifice fiecărei funcții aveau ca scop tocmai evitarea producerii unor prejudicii în condițiile apariției unor situații neprevăzute”, au reținut magistrații Tribunalului.

Citește și: A murit Octavian Udriște, „părintele” metroului bucureștean și președinte onorific Club Feroviar

Riscau închisoarea pe un termen de până la 9 ani și 4 luni, dar au scăpat nepedepsiți

Conform legii, cele patru acuzate riscau închisoarea pe un termen de până la 9 ani și 4 luni. Totuși, judecătorii au luat în calcul ca circumstanță atenuantă „căința activă”, respectiv încercările conducerii școlii de a îndrepta lucrurile după descoperirea neregulilor.

Ca urmare, decizia magistraților, luată în decembrie 2020, a fost aplicarea doar a unor pedepse cu închisoarea pe termene cuprinse între 2 ani și 10 luni, respectiv 3 ani, dar cu suspendarea executării.

Sentința a fost contestată de procurori, care au cerut aplicarea unor pedepse cu executarea în regim de detenție pentru cei care au plătit lucrări neefectuate.

Contestații au fost depuse și de inculpate, care au solicitat achitarea sau reducerea încă mai mult a pedepselor. Reluând cercetarea judecătorească, magistrații Curții de Apel nu au găsit însă niciun motiv de achitare.

Instanța inferioară apreciase corect faptele și responsabilitățile. Totuși, cele patru inculpate nici nu puteau fi condamnate.

Articolul integral, în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj | Monitorul de Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj au început...

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, trimisă în judecată | Reporter de Iași

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, o femeie...

O companie din Ucraina investește 37 milioane de euro la Oradea | Bihoreanul

O companie din Ucraina investește 37 milioane de euro...

Investiție de interes public, pierdută din cauza birocrației | Ziarul de Iași

Primăria Iași a ratat o investiție de interes public,...