Faliment pentru antreprenori, libertate pentru evazioniști, filosofia bugetară a lui Marcel Ciolacu

Data:

Faliment pentru antreprenori, libertate pentru evazioniști, toți banii pentru oamenii noștri, acestea sunt cele trei concepte cu care guvernul condus de Marcel Ciolacu pregătește super anul electoral 2024.

Deficitul bugetar uriaș, cu cheltuieli publice care continuă să crească, deși sunt tot mai puțini bani, iar împrumuturile tot mai scumpe, l-a pus pe premier în fața a două opțiuni antagonice: salvează economia României, dar renunță la visul de a rămâne lider politic, sau dă la coș viitorul nostru, al tuturor, dar își întărește dominația la putere și nu supără activul de partid măcar încă jumătate de an.

Citește și: Marii evazioniști scăpați printr-o lege inițiată de Ciolacu și Ciucă. „Fapta nu se pedepsește”

Evident, a ales a doua soluție.

Deși, oficial, s-a îmbogățit dintr-un chioșc miraculos, care face profituri uriașe din vânzarea de merdenele într-o piață din Buzău, Marcel Ciolacu îi detestă pe antreprenori.

La fel și câțiva dintre consilierii săi, cu poziții anticapitaliste radicale, pe care le-au făcut publice înainte de a intra în aparatul primului-ministru, la fel și îmbogățiții pe banii statului, precum Paul Stănescu (surprins cu o haină de 3.000 de euro la o vizită pe șantierul unui drum expres) și tot ceea ce înseamnă baron și baronaș PSD de la centru și din țară.

A ales faliment pentru antreprenori deoarece este convins că singurii care-l pot opri din marșul triumfal spre victoria în alegeri sunt doar primarii, sindicatele bugetarilor și colegii de partid care și-au plantat pilele peste tot în sistemul de stat.

Prin urmare, Marcel Ciolacu face tot posibilul să nu taie nimic de la activul de partid și sinecuriștii lui, prin urmare mută toată povara pe umerii celor pe care-i consideră adversari, despre care crede că oricum nu l-ar vota niciodată.

Atât ordonanța de urgență din urmă cu o săptămână, care introduce noi modificări fiscale, cât și proiectul de buget pentru anul viitor au fost gândite pe principiul „luăm totul de voi, pentru a ne da nouă totul”, iar din 2025, Dumnezeu cu mila, oricum patru ani nu aveți ce să ne mai faceți.

Doar că economia românească este deja în criză, în ciuda cifrelor oficiale care vorbesc de creștere.

Companiile care mai au cash îl țin în bănci, de teama anilor grei ce vor veni sub guvernarea PSD, iar multe dintre firmele care și azi trăiau de la o lună la alta văd tot mai aproape perspectiva închiderii. Falimentul pentru antreprenori este tot mai aproape.

Multe dintre măsurile luate prin acea ordonanță de urgență dată fără dezbatere publică sunt devastatoare pentru microîntreprinderi, după cum PRESShub a explicat aici. (Toate modificările fiscale făcute de Guvern care vor închide multe companii)

Și pentru ca dezmățul să fie tot mai evident, chiar Marcel Ciolacu împreună cu celălalt premier de mare anvergură Nicolae Ciucă, ambii incapabili să citească singuri un buget și să înțeleagă un bilanț contabil, au decis să dea libertate de mișcare mai mare evazioniștilor fiscali, printr-o lege care a trecut în mare viteză prin Parlament.

Vreau să eliminăm toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani, nu putem avea un sistem de pensii, de sănătate puternice, un sistem de învățământ performant și autostrăzi așa cum ne dorim”, declara Marcel Ciolacu, potrivit RRA, nu mai departe de acum o lună.

Citește și: Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, mediul privat duce povara în 2024

Deja ne-am obișnuit că tot ceea ce spune premierul se întâmplă exact pe dos.

Dar asta parcă este prea de tot. În noiembrie, Ciolacu se lupta cu evaziunea fiscală, iar în decembrie, PSD și PNL adoptă un proiect de lege inițiat de el prin care evazioniști fiscali pot scăpa doar cu o amendă dacă sunt prinși că au înșelat statul cu până la 1.000.000 de euro și dau banii înapoi în 30 de zile.

Un milion de euro.

Noul act normativ modifică prevederile unei legi adoptată în 2020, care fususe inițiată de Codrin Ștefănescu, fost apropiat al lui Liviu Dragnea. Astfel, noua formă a articolului 10 mărește de 10 ori pragul până la care un evazionist fiscal poate scăpa fără pedeapsă sau doar cu o amendă dacă este prins și achită paguba, plus o penalizare, în 30 de zile de când a fost sesizată infracțiunea. În legea din 2020, nivelul era de 100.000 de euro, acum s-a mărit la 1.000.000 de euro.

Așadar, poți să fii negustor cinstit și dacă ești prins, pentru că Ciolacu și Ciucă răstoarnă până și vorbele de duh ale poporului.

Iar dacă ai furat și mai mult de un milion de euro, scapi cu jumătate de pedeapsă, dacă returnezi banii în timpul urmăririi penale. Plus că pleci de-a dreptul fără pedeapsă dacă acoperi alte prejudicii pe care le-ai produs statului.

„Dacă justiția tot nu mai funcționează, căci este controlată politic până la cel mai mic nivel, de ce să încărcăm sertarele cu dosare pe care se depune praful”, s-or fi gândit Ciolacu și Ciucă. „Mai bine îi scăpăm direct pe evazioniștii cu care declarăm la televizor că luptăm.”

Pentru că puținii care se revoltă pe Facebook, 15 minute, împotriva tot mai deselor derapaje nu contează pentru PSD și PNL. Că nu vin la vot, oricum.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. „… si-au plantat pilele peste tot in sistemul de stat…”__–__nu vad nicio exagerare, toata osatura societatii romanesti( in absolut toate domeniile) se bazeaza pe infiltrati, fara nici’un echivoc, tara este condusa subversiv, insa tot de aceiasi care sunt si oficial, la putere…Nu mai exista decat o singura sansa , ceva romani sa inteleaga ca este mai bine trecerea la celebrarea craciunului pe stil foarte nou, adica sacrificarea porcului, chiar in ziua de craciun, cu atat mai bine „trei dintr-o lovitura!”

  2. Proiect prin care foștii demnitari cu funcții în PCR să nu poată candida la președinție. REPER: „Să ne rupem de trecutul comunist odată pentru totdeauna”

    Andrei Lupu, deputat neafiliat și membru al partidului REPER Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Proiect prin care foștii demnitari cu funcții în PCR să nu poată candida la președinție. REPER: „Să ne rupem de trecutul comunist odată pentru totdeauna” –-___–-cam tarziu, iar asta doar in caz ca va trece, dar chiar si asa nu va mai face mare- sau nicio- diferenta, Romania a fost si este deja condusa de fostul pecere si securitate, iar multi din generatiile si leaturile nascuti dupa 1970 -si in functii inalte- sunt fie direct urmasi ai celor amintiti, sau -pur-si-simplu- s-au ideologizat in acest fel, probabil din oportunism , mai ales economic, fostii peceristi si securisti cu ceva functii atunci, detin puterea financiara, au bani practic, iar aceasta prin pensiile uriase si cele speciale, avute inca din zorii „democratiei romanesti”, iliescu si ceilalti cativa banditi ai momentului, au manevrat mai mult decat machiavelic si -evident- au castigat pe toate fronturile, an dupa an, zi dupa zi…Practic, Romania este tinuta captiva de acesti indivizi si nu are nicio sansa de eliberare, exceptie o miscare radicala chiar violenta, insa romanii se multumesc cu f. putin si se declara in culmea fericirii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...